Alimentació en l’embaràs
Quines són les normes bàsiques per a l’alimentació de l’embarassada?
Durant la gestació, es necessita una aportació variada d’aliments per un bon desenvolupament de l’embaràs.
És millor menjar poc de molts aliments que menjar pocs aliments en molta quantitat. L’embarassada no ha de menjar per dos, sinó que ho ha de fer dues vegades millor.
L’augment de pes durant la gestació dependrà del pes inicial en el moment de la concepció. El teu ginecòleg t’informarà.
- Realitzar 4 o 5 ingestes no copioses durant la jornada, procurar seure a taula i gaudir del menjar sense presses.
- Cal evitar l’excés de greix i és convenient utilitzar oli d’oliva.
- És recomanable beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia.
- No són recomanables les begudes gasoses, els refrescants ensucrats ni els estimulats (cafè, te, coles, etc.)
- Els suplements de ferro cal prendre’ls amb vitamina C (taronja, kiwis, etc.) i no barrejar amb llet.
- Cal moderar el consum de sal i la que s’utilitzi ha de ser iodada.
- No són recomanables els sucres i els aliments amb greixos, com les pastes dolces, pastissos, gelats, llaminadures, etc.
Què haig de deixar de menjar?
En principi res. Solament vigilar una mica amb els aliments crus i artesanals que no tinguem constància que han passat un control de qualitat.
Per què no es pot menjar pernil?
Perquè el pernil pot transmetre la malaltia denominada Toxoplasmosis, malaltia innòcua en la població en general però que si es contreu durant l’emblaràs, pot produir malformacions en el fetus.
L’hàbitat natural del microorganisme causant de la malaltia Toxoplasmosis es troba a la terra i es transmet habitualment a través dels gats. No obstant això, tots els animals que mengen herba, com les vaques, els porcs, etc. són susceptibles també d’agafar aquesta malaltia i també les persones que ingereixin la seva carn crua, com és el cas del pernil.
No obstant això, no hi ha risc de menjar pernil si, o bé l’embarassada ja ha passat aquesta malaltia anteriorment a l’embaràs, o bé el pernil o carn crua que ens mengem ha passat els controls habituals de sanitat que impedeixen la transmissió d’aquesta malaltia.
No m’estic prenent vitamines, quan haig de començar a fer-ho?
T’has de posar en contacte amb el teu metge. Sempre s’ha d’actuar a partir de les analítiques i proves que t’aniran fent. No t’has d’obsessionar. En tot cas recorda que s’aconsella una dieta equilibrada i un complement vitamínic que porti àcid fòlic, iode, calci i ferro. Pots començar a prendre-ho quan decideixis buscar embaràs o quan aquest es confirmi.
Faig una dieta molt sana, però tot i així, haig de prendre un suplement vitamínic?
T’has de posar en contacte amb el teu metge. Sempre s’ha d’actuar a partir de les analítiques i proves que t’aniran fent.
Puc seguir consumint cafè i te?
Si, en petites quantitats, ja que la cafeïna i la teína són estimulants que no són molt recomanables durant l’embaràs.
És realment nociu el consum d’alcohol o tabac durant l’embaràs?
El fumar o beure alcohol en excés és perjudicial, estiguis o no embarassada. Una vida el més sana possible és recomanable per a tu i el teu bebè. La nicotina, a altes dosis, pot ser causa d’insuficiència placentària i retard de creixement intrauterí, així com l’alcohol, a dosis molt elevades, pot causar danys neurològics en el fetus.
Puc prendre analgèsics i antibiòtics durant l’embaràs?
Pots prendre Paracetamol si tens molèsties, mal de cap, o dolor general… però qualsevol altre medicament o antibiòtic t’ho ha de receptar el teu ginecòleg.
Què faig en cas de vòmits i nàusees?
En cas de vòmits i nàusees no et posis nerviosa i intenta:
- Fer àpats freqüents, lleugers i de poca quantitat.
- Evitar beure líquids en dejú i sucs àcids.
- No prendre cafè ni te.
- Disminuir els aliments rics en greixos i en espècies.
- Tenir a mà, a la tauleta de nit, unes galetes, torrades o cereals per tal de menjar alguna cosa estirada al llit abans de llevar-se.
I consulta el teu ginecòleg tots els dubtes que puguis tenir respecte als teus hàbits alimentaris.